Slide 1

Έλεγχος ακινήτου

Επενδύσεις σε ακίνητα

Εκτίμηση ακινήτου

Η εχεμύθεια και η διαπραγματευτική ικανότητα των στελεχών του γραφείου EΠIKENTΡO εξασφαλίζουν την αγορά ή την πώληση ακινήτου στην πιο συμφέρουσα τιμή.

Η αγορά ακινήτου είναι μία από ακριβότερες οικονομικές συναλλαγές που θα συνάψουμε στην ζωή μας καθώς επίσης και μία από τις πλέον πολύπλοκες συναλλαγές και μπορεί να κρύβει πλήθος παγίδων και κρυφών σημείων. Υπάρχουν ωστόσο πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε για να μην οδηγηθούμε σε μία λανθασμένη επιλογή.

Α. Επενδυτικός έλεγχος.

Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει:
• Τη λήψη της απόφασης για τη μορφή της επένδυσης (οικόπεδο, διαμέρισμα, κατάστημα, εξοχικό, στην αλλοδαπή κ.λ.π.)
• Τον εντοπισμό της περιοχής που ταιριάζει στις επενδυτικές μας ανάγκες και επιθυμίες (δηλαδή στο κέντρο ή τα προάστια ή κοντά σε σταθμό μετρό κτλ)
• Τον τρόπο για την χρηματοδότηση της αγοράς (ίδια κεφάλαια ή δάνειο)
• Την επιλογή της καλύτερης μεθόδου εξεύρεσης όσο το δυνατόν περισσοτέρων ακινήτων.
• Την τελική εκτίμηση των όποιων επιλογών.

Β. Οικονομικός έλεγχος.

Πρέπει να ελεγχθούν :
• Οι δόσεις του τμήματος της αγοραπωλησίας ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών σε περίπτωση που το ακίνητο είναι υπό ανοικοδόμηση.
• Πιθανά χρέη του προηγούμενου ιδιοκτήτη ή εργολάβου και υπεργολάβου, επειδή τα χρέη αυτά βαρύνουν τον εκάστοτε ιδιοκτήτη.

Γ. Έλεγχος νομιμότητας των τίτλων (νομικός έλεγχος).

• Πρέπει να ανατεθεί σε ένα δικηγόρο η διενέργεια του ελέγχου της νομιμότητας των τίτλων και της σύνταξης και υπογραφής του οριστικού συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου.
• Ελέγχεται αν το ακίνητο έχει βάρη (υποθήκες, προσημειώσεις, κατασχέσεις) ή διεκδικήσεις.

Αν σκέφτεστε να αγοράσετε κάποιο ακίνητο ως επένδυση θα χρειαστεί να διασταυρώσετε και να μελετήσετε πολλές και διαφορετικές πληροφορίες για να μπορέσετε να πάρετε την σωστή απόφαση.

Ο σωστός συνδυασμός πληροφοριών και έρευνας θα κάνει την διαφορά μεταξύ μιας καλής επένδυσης και μιας καταπληκτικής επένδυσης. 

Πρέπει να υπολογίσετε την ΑΠΟΔΟΣΗ που θα σας δώσει η επένδυση σας. Επιπλέον πρέπει να αναρωτηθείτε, είναι η απόδοση του ακινήτου ικανοποιητική σε σχέση με το μέγεθος της επένδυσης (σε περίπτωση δανεισμού); Ακόμη, αυτή η απόδοση είναι μεγαλύτερη από άλλες αποδόσεις ακινήτων ή εναλλακτικών επενδύσεων;

Η απόδοση μιας επένδυσης σε ακίνητη περιουσία καθορίζεται από το μηνιαίο εισόδημα που θα εισπράττετε από το μίσθιο, σε συνδυασμό με την αύξηση της αξίας του ακινήτου για όλη τη χρονική διάρκεια που θα το έχετε στην ιδιοκτησία σας.

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΑΞΙΑΣ

Πώς μπορείτε να υπολογίσετε το μίσθωμα που θα λαμβάνετε πριν αγοράσετε κάποιο ακίνητο και πως μπορείτε να υπολογίσετε την αξία του ακινήτου σε 5 ή 10 ή και 15 χρόνια από τώρα για να μπορείτε να λάβετε την σωστή επενδυτική απόφαση; Ακόμα πιο σημαντικό, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αναλύσετε και θα εκτιμήσετε αυτές τις πληροφορίες. Μία μέθοδος για να υπολογίσετε την απόδοση ενός ακινήτου είναι η ακόλουθη:

Παράδειγμα 1

Κόστος αγοράς: 380.000 Ευρώ
Ετήσια απόδοση από μισθώματα: 32.300 Ευρώ
Ποσοστό απόδοσης : 8,5%

8,5% ετήσια απόδοση είναι σίγουρα καλύτερη απ’ ότι θα κερδίζατε αν καταθέτατε τα χρήματά σας σε έναν τραπεζικό λογαριασμό. Αυτή είναι όμως μία πολύ απλοϊκή σκέψη και μπορεί να μας οδηγήσει σε κακή επένδυση του κεφαλαίου μας.

Εξετάσαμε την ετήσια απόδοση του ακινήτου όμως αυτά τα χρήματα δεν μπαίνουν στην τσέπη μας. Από αυτά θα πρέπει να πληρώσουμε φόρους και ίσως και έξοδα συντήρησης του ακινήτου.

 

Με άλλα λόγια, αν αποφασίσουμε να πουλήσουμε το ακίνητό μας σε 10 ή 15 ή 25 χρόνια, τι τιμή ευελπιστούμε να έχει; Θα έχουμε κερδίσει αρκετά, για να αποτελέσει η αγορά μας σε κατά μέσο όρο ετήσια βάση μια συμφέρουσα επένδυση; Ποια ακίνητα θα είναι εμπορικά και περιζήτητα όταν θα αποφασίσουμε να πουλήσουμε; Ανήκει το ακίνητο μας σε αυτήν την κατηγορία; Θα πρέπει να γνωρίζουμε το μέλλον και τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων, για να επενδύσουμε σωστά, γιατί η επένδυση μας δεν είναι μόνο για λίγα χρόνια.

Οι Σύμβουλοι Ακινήτων των μεσιτικού γραφείου Επίκεντρο δραστηριοποιούνται εδώ και 20 χρόνια στις πιο ανεπτυγμένες αγορές του κόσμου και γνωρίζουν πολύ καλά τις εξελίξεις, τις τάσεις και το μέλλον της κάθε κτηματαγοράς .

Στο μεσιτικό γραφείο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ παίρνουμε την πώληση ενός ακινήτου πολύ σοβαρά

Οι συνεργάτες/μεσίτες του γραφείου μας μπορούν να αξιολογήσουν το ακίνητό σας και να σας δώσουν μια τιμή που θα ανταποκρίνεται 100% στα σημερινά δεδομένα και στις τιμές της Αγοράς.

Λαμβάνοντας υπόψιν την αντικειμενική αξία του ακινήτου, τα τετραγωνικά μέτρα, την παλαιότητα, τα συγκριτικά στοιχεία της περιοχής του ακινήτου και σε συνδυασμό με πολλά άλλα στοιχεία, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το ακίνητο σας θα πουληθεί (ή θα ενοικιασθεί) στη σωστή τιμή.